28 Haziran 2017 Çarşamba

Müzik Hakkında[1]
Müzik hakkında genel olarak ortaya sunduğumuz düşüncelerimiz, Kültürel birikimlerimiz ile orantılıdır. Müzik ile ilgili tanımlamalarımız bizim kişisel değer yargılarımızdır.
Müzik sanıldığının aksine hiç te kolay olmayan tanımlama içerir ve sadece icra anında kendini gösterir. İcra anı müziğin yeniden üretildiği ve insanların onunla yüzleştiği bir zaman dilimidir. Zaman müziğin temel ögelerinden biridir. Müzikal zaman müziğin yaşam bulduğu icra anıdır. Müzikal zam

anlarda müzik yeniden üretilerek dinleyici ile yüzleşir.
Ritim ise müziğin zamanlamasında payı olup farklı bir yapı içerir. Ritim kendine özgü yapısı, onun müzik dışı olarak da kendini kabul ettirmesini beraberinde getirmiştir. Çünkü bazı kültürlerde müzik dediğimiz kavramın ve eylemin sadece ritimden ibaret olduğu bilinir. Ritmin temel edimi vurmalı çalgılarla gerçekleşir. Melodik bir üretimden çok, ritme özgü atmosferin ortaya çıkması bu yüzdendir.
İlk müzik çalgılarının insanın kendisi olduğu artık kabul edilmiştir. İnsan sesi ve insan bedeni ile üretilen melodiler, ilk bestelerdir. Özellikle kadim zamanların müziğinde mistik, ruhani bir atmosferin olduğu bilinir. Tüm toplumlarda ritüeller insan sesi ile, vurmalılarla ve daha sonraları ise diğer çalgılarla birlikte yapılmıştır.
İlk zamanlardan günümüze müziğin serüveni, insanlığın serüveni ile paralellik gösterir. Müzik bir sanat alanıdır. Aynı zamanda topluma özgü kültürlerin kodlandığı bir sanat eylemi…
Dolayısıyla müziğin sosyolojik ve estetik analizi, toplumun yapısına özgü ipuçları verir. İş türküleri, ağıtlar, eğlence havaları, ritüel müzikleri vd. müziğin toplum içindeki işlevini belirler ve toplumsal yapıyı etnolojik olarak betimler.







[1] Bu yazı genel olarak müzik hakkında bilgi almak isteyenler için ön bilgi amaçlı yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

                    Sessiz Bir Çığlıktır Hakan Ali Toker Ritüellerin gündelik yaşamdan koparak, kamusal alan dışına çıkmasıyla birlikte müzi...