Ana içeriğe atla

 


VURAL YILDIRIM

Vural YILDIRIM is a prominent Turkish academic and author in the field of music philosophy. He completed his undergraduate and graduate studies at the Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory, in the Department of Ethnomusicology and Folklore. His academic work focuses on music philosophy, aesthetics, folk music, and popular music, and he has written extensively on these subjects.

Yıldırım co-authored the book Introduction to the Philosophy of Music (Müzik Felsefesine Giriş) with Tarkan Koç. The work is considered one of the significant contributions to the field of music philosophy in Turkey and was published by Bağlam Publishing. He is also known for his book The İsmail Tunalı Book (İsmail Tunalı Kitabı).

Actively involved in academic publishing, Yıldırım is one of the editors of Bağlam Publishing’s Music Sciences Series. He has edited special issues for journals such as Folklore/Literature (Folklor/Edebiyat) and Sociology (Toplumbilim), delivered lectures at various universities, and presented papers at musicology symposia.

Yıldırım is also active on social media, where he shares content under the username @muzikbilimci on X (formerly Twitter).


Vural YILDIRIM, Türk müzik felsefesi alanında öne çıkan bir akademisyen ve yazardır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji ve Folklor Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Akademik kariyerinde müzik felsefesi, estetik, halk müziği ve popüler müzik üzerine yoğunlaşmış; bu alanlarda çeşitli makaleler ve yazılar kaleme almıştır. Yıldırım, Tarkan Koç ile birlikte Müzik Felsefesine Giriş adlı kitabı yazmıştır. Bu eser, Türkiye'de müzik felsefesi alanındaki önemli çalışmalardan biri olarak kabul edilir ve Bağlam Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır. Ayrıca, İsmail Tunalı Kitabı adlı eseriyle de tanınır. Akademik yayıncılık alanında da aktif olan Yıldırım, Bağlam Yayıncılık'ın Müzik Bilimleri Dizisi'nin editörlerinden biridir. Folklor/Edebiyat ve Toplumbilim gibi dergilerde özel sayıların editörlüğünü yapmış, çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve müzikoloji sempozyumlarında bildiriler sunmuştur. Sosyal medyada da etkin olan Yıldırım, X (eski adıyla Twitter) platformunda @muzikbilimci kullanıcı adıyla paylaşımlar yapmaktadır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

 YAZMA SANATI EDEBİYATIN ÖTESİNDE BİR EYLEMDİR. Yazma sanatı ki biz ona genelde edebiyat diyoruz, daima müziğin gölgesinde varlık göstermiştir. Bu tezimize edebiyat alanında çalışanlar karşı çıkacaklardır. O zaman operayı, müzikalleri ve sadece Proust’u hatırlatmak yeterli olacaktır. Aynı zamanda müziğin edebiyat gibi kurmaca bir sanat alanı olduğunu savunanların karşısındayım. Edebiyat müziğe göre daha sınırlı metaforlar içinde hareket etmesine rağmen, müziğin sınırsız malzeme kaynağı besteciye özgürlük alanı sağlar. Müzik doğanın insana özgür hissettirebileceği belki de tek alandır. André Gide çalışması olan Chopin Üzerine Notlar adlı çalışma müzisyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasındadır. Kelimeler zihnimizi sınırlarken, ses ve sessizlik yapıt çerçevesinin sınırlarını kaldırır. Bu nedenle edebiyat literatürü müziğin engin denizlerine yelken açan yazarlarla doludur. Antik Yunandan zamanımıza uzanan edebiyat müzik birlikteliğinin zamanla ayrıştığı ve kendi çerçevelerin...
        Müzik ve Edebiyat İlişkisi Müziğin edebiyat ile ilişkisini irdelemeden önce, aslında sanatın kendi içinde ciddi olarak yapısal bir bağlantı ağı olduğunu söylemeliyiz. Her sanat alanı kendini bir başka sanat alanı ile besler. Sanatın kendi içindeki ilişkisini hiyerarşik olarak da ayırmak mümkündür. Gerçi bu ilişkinin hiyerarşisi nereden baktığınıza göre değişir. Arthur Schopenhauer müziği sanat hiyerarşisinde en üste koyar. Ona göre müzik ontolojik olarak katarsis görevi üstlenmiştir. Schopenhauer’e göre müzik önem ve değer açısından diğer sanat dallarını aşar. Çünkü müziğin yapısal özelliği, metafizik bir karakter taşır. Bir filozof olarak Schopenhauer müziğe diğer sanat dallarından daha fazla önem verir. Kendisi de her fırsatta flüt çalarak ruhunu dinlendirme egzersizleri yapar. Sanat dalları ilişkilerinde, resim-müzik, sinema-resim, edebiyat-tarih ve benzeri bağlantılar yapmak pekâlâ mümkündür. Müziğin her alanla çok rahat olarak bağlantılı olduğunu söyleye...
SANATTA YENİ BOYUTLARA DOĞRU Vural Yıldırım-Müzik Bilimci Batı merkezli düşüncenin değişik kodlama biçimleri vardır. Örneğin; mistik kavramını doğu için kullanır. Kendisinin daha rasyonel olduğunu belirtmenin en kolay yolu budur. Doğu her  yönüyle mistisizmi içinde barındırır. Batının rasyonalitesini almamış ve/veya reddetmiştir. İlahi dinlerin yanında zaman zaman doğu inaç sistemleri kamusal alanda gündeme gelir. Amerikalı film yıldızlarının Dalai Lama’nın etrafında toplanmalarını buna örnek olarak verebiliriz. Doğu belki de anlaşılması imkansız rasyonel yaşama aykırı, coğrafi-kültürel alan. Bu nedenle batının doğu tanımlaması içinde, biraz da etnosantrizm vardır. “Her yönüyle gelişmemiş bir medeniyet dünyası”. Bizler doğu mu? Yoksa batı mıyız? Bu sorun hala güncelliğini koruyarak tartışılmaya devam ediyor. Bize göre doğu neresi? Batı neresi? Bizim duruşumuz nerede başlıyor? Nerede bitiyor? Bu sorulara yanıt aramanın ötesinde ne olmak istediğimiz önemli. Bizler doğ...