Ana içeriğe atla
ULUSLARARASI 19. ISTANBUL BAROK FESTIVALI
  4/8 Mayıs 2013
Barok saraylar, Barok muziklerin gelistigi konser, opera ve balelerin de mekanlari olmustur. Aynali galeriler (aynali salon), saray tiyatrolari, saray bahceleri, kiliseler, satolarin genis hol mekanlari bircok yeni muziklerin ilk sunuldugu yerler olmustur. Bu muzikleri siparis ederek yazilmasina katkida bulunmus kral, prens, prenses, han ve sultanlarla yasatilmis muzikler sosyal ortamin birlikteligine de vesile olmustur. Monarsi ya da hanedanin sade vatandasla kaynasmasinin olumlu ve olumsuz ilk belirtilerini barok ortamda gormekteyiz. Halka ait soylem, dans ve jestlere yer verilir olmus ve insani duyguların abartili yorumlari hos karsilanir olmustur.
 
Opera librettolari ve tiyatro oyunlarinin metinleri; yazarinin deyisleri arasina, eski mitolojik hikayelerin ve eski kitaptan (Tevrattan) alinma olaylar ile dolayli yazilan hikayelerin muziklendirildigi yeni bir mecradir. Muzikte halkin danslarini kaynak kullanan calgi muzikleri ve yeni formlar doga ile iliskili muzikli anlatimlar, taklitler gelistirilir. Bunlarin her biri gorkemli sunuslardir. Turklerin Barok muziklerdeki ortak paydaligi olan Osmanli sarayi da, yeni sarki, soz ve formlari calgi muzigi konusundaki yenilikleriyle Osmanli Barok muziginin en guzel ve gorkemli kulliyatina sahiptir.
 
Barok saraylarinin yukarida saydigimiz bu ozelligi, festivalimizin programlarinin zengin icerigi ile sunulacaktir. Bu yilin temasindaki saray baglamini gercekci olarak yansitabilecegimiz yegane mekanin Turkiye nin ayakta kalabilmis son saray tiyatrosu olan Yildiz Sarayi Tiyatrosu olacagini dusunduk. Bu yuzden festivalimizin acilis konseri Yildiz Sarayi Tiyatrosunda gerceklesecektir. Org calgisinin tarihte Istanbul dan yayildigi ve barok donemde yazilan gorkemli Barok org eserleri dusunulerek hazirlanan gezi programi sonrasi gerceklesecek ikinci konser Istanbul Katedrali Sen Espri de (St. Esprit) gerceklesecektir. Festival Kadikoy yakasinin sanatsal barometresi olan CKM de (Caddebostan Kultur Merkezi) gerceklesecek son barok konser ile sona erecektir. Ayrica Istanbul Barok mekanlari gezisi, Barok konusunun aciklamali konferans ve dinletilerine yer verilmistir.
                                                                      
 
 
                                                                       Leyla Pinar – Sanat Yonetmeni
 
                                                                       www.istanbulbaroque.com
 
 
FESTIVAL PROGRAMI
 
30 Nisan 2013, Sali
Yildiz Saray Tiyatrosu nda Barok Saray Muzigi Konseri
Porselen her ne kadar ilk kez Cin de uretilse de Avrupa daki uretimin yayginlasmasi Barok doneme tekabul eder. Barok saraylardaki muzik davetlerinde Meissen porselenlerinde ikramlar yapilirdi. Avrupa daki bu barok tarzi porselenler cok sonralari Yildiz Saray Porselen Fabrikasi nda uretilen calismalarin da esin kaynagi olmustur.
                                                                                              
Konser: Barok Saraylarinin Muzikleri 1
G.F. Handel  Apollo & Daphne Dramatik Kantat HWV 122
 
 
Saati: 19.00, Yeri: Yildiz Saray Tiyatrosu
Istanbul Barok muzik ve sanat yonetmeni Leyla Pinar (klavsen ve org)
Dilruba Bilgi (soprano) ve Caner Akgun (bariton)
Sahne- hareket duzeni, Ali Pinar 
Elise Juska, Ceren Gurkan (kemanlar)-Bulent Kucuk, Amedeo Grazia (violalar)
Burak Ayranci (violonsel ,surekli bas)
 
 
 
 
02 Mayis 2013, Persembe
Divan Siiri Uzerine Seminer ve
Saint Esprit Istanbul Katedrali nde Org Konseri
Konser:Org ve Kontratenor konseri
Saati:20.00 Yeri: Saint Esprit Katedrali.
Matteo El Khodr (kontratenor), Kaan Buldular (kontratenor)
Istanbul Barok, Leyla Pinar (org),
Handel, Vivaldi, J.Fichere, Pergolesi (kantat ,duet, tokkata, passakay, aryalar)
 
 
Osmanli da Barok Divan Edebiyatidir. Divan Edebiyati paralelinde Osmanli Barok Muzikleri de gorulmektedir. Ornegin Hafiz Post, Tamburi Mustafa Cavus ve ayni zamanlarda Vivaldi nin 4 mevsimi besteleniyordu. Avrupa da Albinoniler, Bachlar ve niceleri bu doneme isimlerini yazdirirken zaman ve mekani da beraberinde degistirdiler. Ayni donemde Istanbul da Nesimi, Nedim, Nef i eserler uretti. Istanbul Barok Festivali sanat tarihindeki bu seyrin tanıgı olmak icin  mutevazi bir sanat dokunusu hazirladi. Davetlisiniz…
 
Programimiz divan Edebiyati uzerine bir seminerle baslayacak, ardindan bu donemin onemli sairlerinin eserlerinden olusacak bir siir dinletisi ve Istanbul Barok un verecegi konserle devam edecek…
  
Soylesi ve Siir Dinletisi: Osmanli da Barok donem Edebiyati: Divan Siiri
  
Saati: 18.30 Yeri: Saint Esprit Katedrali (Harbiye)
 
Tiyatro Sanatcisi Altan Gordum
 
Gezi: Katedral ve altindaki kabristan gezisi
 
Saati:19.15 Yeri: Saint Esprit Katedrali.
 
  
04 Mayis 2013, Cumartesi
Barok Mekanlar Turu
Kesfedilemeyecek kadar engin bir cografyadir Istanbul… Istanbul daki Barok mimari de kesfedilmeyi bekleyen hazinelerden biridir… Istanbul Barok festivali icin hazirladigimiz cok ozel bu gezide bilinmeyen yonleriyle Barok mimarisinin cesitli mimari yuzlerini goreceksiniz. Mimar Sinan dan sonra ve Balyanlara dek uzanan bir cizgide donemin en seckin eserleriyle  tanisacaksiniz.
 
Bulusma Yeri 1: Taksim AKM Onu Saati: 09:00
Bulusma Yeri 2: Kadıkoy Saati: 09:30
 
Gezi: Eski Istanbul da Barok Mekanlar
Guzergah : Uskudar Ayazma Camii, Beylerbeyi Camii, Ortakoy Buyuk Mecidiye Camii, Yildiz Kucuk Mecidiye Camii, Laleli Camii, Nuru Osmaniye Camii.
 
 
 
05 Mayis 2013, Pazar
Barok Seminer Leyla Pinar
Sevil Arslan -dinleti, (barok sarkilar) ve
Galata da Barok Yuruyusu
Galata Avrupa nin Istanbul daki aynasidir… Avrupa da yasanan mimari ve sanat gelismelerinin Istanbul a ilk geldigi yer Galata Limani olmustur. Avrupa da Barok bir mimari uslup olarak ortaya ciktiginda bunun İstanbul da yansimalari oldu. Bu kisa turumuzda Galata da gerek Barok donem olarak adlandirilan 17.yuzyilda insa edilen mimari mekanlar gerekse de bu etkiyle yapilmis bazi eserleri kesfe cikiyoruz.
Galata Mevlevihanesi, Nusretiye Camii, Tophane Meydan Cesmesi,  Turk Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Surp Krikor Lusavoric Kilisesi, Sen Benoit Fransiz Okulu, Kemankes Mustafa Pasa Camii, Galata Bedesteni,  Arap Camii, Yanik Kapi, Sen Piyer Hani, Podesta Binası, Sen Piyer ve Pol Kilisesi…
Seminer: “Avrupa ve Osmanli Barok u ve Istanbul a Yansimalariâ€
Saati: 10.30-11.45 Yeri: Bahar Korcan Atolyesi.
Gezi: Galata semtindeki Barok donem yapilarinin kesfi
Saati: 13.30-17.00
 
 
 
07 Mayis 2013, Sali
Istanbul Orglari Turu
Muzigin tinilari esliginde bir tura hic katildiniz mi? Orglarin tus seslerini duyacaginiz, kiliselerin los ama bir o kadar mistik atmosferi icinde tarihin derinliklerine dogru muzik sesleriyle akacaginiz bir gezi hazirladik. Istanbul un bilinmeyen bir hazinesini bu geziyle kesfedecek ruhun gidasi olan muzikle zenginleseceksiniz. Bu olagan disi gezimizde Leyla Pinar Istanbul ve Orglari kitabinda yer alan, orglarin her birinin tarihcelerini ve teknik ozelliklerini uzerinde gostererek anlatacaktir. Ayrica bu orglarin ustunde kisa parcalar yorumlayarak her bir orgun tinisal ozelliklerini de gosterecektir. St. Antoine Kilisesi nde konser gibi daha uzun bir dinleti olabilir.  Boylelikle katilimcilar, tipki bir kilise konserinde oldugu gibi orgun sesini asagidan deneyimleyebilir.
  
Bulusma Yeri 1: Kadıkoy Saati: 09:00
Bulusma Yeri 2: Taksim AKM Onu Saati: 09:30
 
Gezi: Istanbul da orglarin turu
Guzergah: St. Esprit Kilisesi (Harbiye), Antoine Katolik Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Santa Maria Draperis, St. Louis de Francis Kilisesi, Kirim İngiliz Protestan Kilisesi, Galata Pierre ve St. Paul Kilisesi.
 
 
08 Mayis 2013, Carsamba
 
CKM de Barok Saray Muzigi
 
Konser: “Osmanli ve Avrupa Saraylarindan Barok Muzikler † 
Saati: 20.00 Yeri: CKM (Caddebostan Kultur Merkezi A Salonu)
Istanbul Barok, Leyla Pinar (org ve klavsen), Kaan Buldular (kontratenor), Reyhan İllez (tanbur), Bulent Kucuk (viyola)
 
 
 
 
 
 
 
                                                                             

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

 YAZMA SANATI EDEBİYATIN ÖTESİNDE BİR EYLEMDİR. Yazma sanatı ki biz ona genelde edebiyat diyoruz, daima müziğin gölgesinde varlık göstermiştir. Bu tezimize edebiyat alanında çalışanlar karşı çıkacaklardır. O zaman operayı, müzikalleri ve sadece Proust’u hatırlatmak yeterli olacaktır. Aynı zamanda müziğin edebiyat gibi kurmaca bir sanat alanı olduğunu savunanların karşısındayım. Edebiyat müziğe göre daha sınırlı metaforlar içinde hareket etmesine rağmen, müziğin sınırsız malzeme kaynağı besteciye özgürlük alanı sağlar. Müzik doğanın insana özgür hissettirebileceği belki de tek alandır. André Gide çalışması olan Chopin Üzerine Notlar adlı çalışma müzisyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasındadır. Kelimeler zihnimizi sınırlarken, ses ve sessizlik yapıt çerçevesinin sınırlarını kaldırır. Bu nedenle edebiyat literatürü müziğin engin denizlerine yelken açan yazarlarla doludur. Antik Yunandan zamanımıza uzanan edebiyat müzik birlikteliğinin zamanla ayrıştığı ve kendi çerçevelerin...
        Müzik ve Edebiyat İlişkisi Müziğin edebiyat ile ilişkisini irdelemeden önce, aslında sanatın kendi içinde ciddi olarak yapısal bir bağlantı ağı olduğunu söylemeliyiz. Her sanat alanı kendini bir başka sanat alanı ile besler. Sanatın kendi içindeki ilişkisini hiyerarşik olarak da ayırmak mümkündür. Gerçi bu ilişkinin hiyerarşisi nereden baktığınıza göre değişir. Arthur Schopenhauer müziği sanat hiyerarşisinde en üste koyar. Ona göre müzik ontolojik olarak katarsis görevi üstlenmiştir. Schopenhauer’e göre müzik önem ve değer açısından diğer sanat dallarını aşar. Çünkü müziğin yapısal özelliği, metafizik bir karakter taşır. Bir filozof olarak Schopenhauer müziğe diğer sanat dallarından daha fazla önem verir. Kendisi de her fırsatta flüt çalarak ruhunu dinlendirme egzersizleri yapar. Sanat dalları ilişkilerinde, resim-müzik, sinema-resim, edebiyat-tarih ve benzeri bağlantılar yapmak pekâlâ mümkündür. Müziğin her alanla çok rahat olarak bağlantılı olduğunu söyleye...
SANATTA YENİ BOYUTLARA DOĞRU Vural Yıldırım-Müzik Bilimci Batı merkezli düşüncenin değişik kodlama biçimleri vardır. Örneğin; mistik kavramını doğu için kullanır. Kendisinin daha rasyonel olduğunu belirtmenin en kolay yolu budur. Doğu her  yönüyle mistisizmi içinde barındırır. Batının rasyonalitesini almamış ve/veya reddetmiştir. İlahi dinlerin yanında zaman zaman doğu inaç sistemleri kamusal alanda gündeme gelir. Amerikalı film yıldızlarının Dalai Lama’nın etrafında toplanmalarını buna örnek olarak verebiliriz. Doğu belki de anlaşılması imkansız rasyonel yaşama aykırı, coğrafi-kültürel alan. Bu nedenle batının doğu tanımlaması içinde, biraz da etnosantrizm vardır. “Her yönüyle gelişmemiş bir medeniyet dünyası”. Bizler doğu mu? Yoksa batı mıyız? Bu sorun hala güncelliğini koruyarak tartışılmaya devam ediyor. Bize göre doğu neresi? Batı neresi? Bizim duruşumuz nerede başlıyor? Nerede bitiyor? Bu sorulara yanıt aramanın ötesinde ne olmak istediğimiz önemli. Bizler doğ...