4 Mart 2013 Pazartesi


      DOĞANIN TUALDEKİ SERANADI
                                                                                                   Vural Yıldırım-Müzikbilimci                                                                                            

Bursa doğumlu Fatih Sarmanlı, kendi kuşağı içinde ayrı bir yerde durur. Eserlerindeki dinamizm ve durağanlık zıtlığı, doğduğu şehrin atmosferinden kaynaklanır. Picasso’nun kübik altyapısını hazırlayan İspanya köyleri gibi Sarmanlı’nın kaynağı da Bursa ve Anadolu’ya dayanır.

Sanatçılar kendi eserlerinde kendileriyle çatışır. Sürekli “benlik “ eserlerin ruhunu belirler. Ruh sonuçta eserlere yansıyarak mühürlenmiştir. Sanatçı hangi akıma ait olursa olsun, hangi teknikle çalışırsa çalışsın, özgünlüğünü belirleyen yapıta yansıyan “ruh”tur.

Sarmanlı yapıtları arasında varolan en belirgin özellik, doğanın gizemli yanının aktarmak istediklerine gönderme yapmasıdır. Doğa bir mekan, aynı zamanda boşluğa açılan kapıdır. Boşluk ait olmanın ötesinde, “araf” gibi üzerinde en çok  konuşulan kavrama dayanır. Arada olmak, boşlukta olmak ya da mekanın içkin yapısına karşı durmak.

Estetik Sarmanlı’da yoğunlaştırılmış bir hale dönüşür. Bu süreç renklerin birbirleriyle olan uyumundan yola çıkarak, soyutlaşmaya yönelir.  Soyut olan artık uzlaşmaz çelişkileri özümseyerek, yeni bir kavram yaratma, izleticiye özgür beğeni sunmaya hazır boyalarla dolu palete dönüşür. Metaforik yaşam alanının doğadaki görselliği, mutlak genellemelerden uzak, realist perspektiftir. Yanılsamalar; illizyonik algılamalar değil, renk cümbüşünden yaratılan serenaddır.

Yapıtlar üzerindeki ritmik katmanlar, müzikal kesikleşe biçemin izdüşümüdür. Her fırça darbesi, senkronik müzikal motifteki konsananslardan beslenir. Yapıt sahibinin müzik beğenisi, tualde yansıyan armonik göndermelerle bütünleşir.

Bir sanat insanıdır sarmanlı, aynı zamanda hümanist. İyi bir sanatsever, gizli bir eleştirmen. Entelektüel yanını resimlerdeki fırça darbelerinde gizlemiştir. Kendisi ile yapılan sohbetler onun ve genel sanat tarihine yapılan bir yolculuktur. Birikiminin farkındadır. Bir o kadar da mütevazi…
                                  
                                                                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

                    Sessiz Bir Çığlıktır Hakan Ali Toker Ritüellerin gündelik yaşamdan koparak, kamusal alan dışına çıkmasıyla birlikte müzi...