2 Şubat 2020 Pazar




MÜZİK FELSEFESİNE GİRİŞ

VURAL YILDIRIM/ TARKAN KOÇ

BAĞLAM YAYINLARI
6.BASKI 2019



Kitap İçeriği : 112 sayfa
Ön kapak:
Eflatun fon üzerine, Bağlam yayınları’nın araştırma dizisi olan müzik bilimleri seriisinin büyük harflerle yazılmış kapak arkasına gömülmüş yazısı üstüne Müzik Felsefesine Giriş adı ile birlikte yazarların adları eklenmiştir.
Arka Kapak:
“20. yüzyılın başlarından itibaren teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi, düşünen insanı alternatif bir yaşam arayışına götürmüş ve bı arayış felsefede ereğine ulaşmıştır.” İsmail Tunalı’^nın arka kapak yazısında T. W. Adorno’nun “Yeni Müziğin Felsefesi” kitabıyla yaygınlaşan felsefe akımlarından bahisle iki yazarın aforizmatik çalışmasına ve ülkemizde müzik felsefesiyle ilgili ihtiyaca değinilmektedir.
Hedef Kitle:
Temel olarak Müzik ve Felsefe ile ilgilenen bir kesime hitap etmesinin yanısıra yalın ve sade anlatımıyla herkesin okuyabileceği ve anlayabileceği bir lisanla hedef kitlesini genişleten bir zeminde oluşturulmuş bir kitapla tanışıyoruz. Kaynakların fazlalığı ve alıntılarla zenginleştirilmiş yazım diline ek olarak, kendi içinde tartışmaya açılan konular ve başlıklar anlamında konu içerik zenginliği daha da artıyor.
Yazarlar:
Vural Yıldırım, Adapazarı doğumlu yazarın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Etnomüzikoloji bölümü lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin yanısıra çeşitli yayınlarda müzik felsefesi ve estetiği, halk müziği, popüler müzik alanlarında müzik makaleleri ve yazıları bulunmaktadır.
Tarkan Koç, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera –Şan Bölümünden mezun olarak, lisansüstü çalışmasına Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde ve Yeditepe Üniversitesi’nde Felsefe Doktorası çalışmalarına devam etmektedir. Devlet Tiyatroları’nda aldığı görevlerin yanısıra çeşitli dergilerde müzik makaleleri yayınlanmıştır. Alanı: Müzik Felsefesi’dir.
Sunuş:
Hocaların hocası rahmetli Müzikolog Edip Günay tarafından kaleme alınan sunuş ve takdim bölümünde müziğin anlamı ve müzik –felsefe-estetik ilişkisi üzerinde durulmuş, bu kavramlar üzerine yazarların eser içinde sorduğu muhtelif sorulara yanıt aranmıştır. Yazıya Anadolu’nun bir felsefe ülkesi olduğu görüşüyle son verilmiştir.

“Zaman her şeyi öğretir sonunda”
Aiskhhylos, Zincire vurulmuş Prometheus

Kitap Önsözü:
Müzikbilimci olmanın ilk koşulu entelektüel bilincin Edward Said makalesine atıfla Direniş Bilinci”nin geliştirilmesi temelindeki yaratma casaretinin pırıltılarında ve kahin Prometheus’un tanrılardan çaldığı ve kurulu düzene karşı geldiği ateşle ışığında aydınlanan Titanoğlu’nun kayada son bulan epik yolculuğunu ve Prometheus’un rehberliğini anlatmaktadır. Müziğin tehlikeli serüveninde amaç filozoflara meydan okumak değil, düşünme edinimi kazanmayla birlikte, müziğin kültüren boyutuna yönelik bir söylem oluşturmaktır. Teşekkür bölümüyle önsöz bölümü sonlandırılmıştır.
Kitap Bölümleri:
Kitap yedi bölüm ve etapta kurgulanmıştır. Müzik, Felsefe, Estetik, Kavramlar, Ses, Sessizlik, Müzik Kavramı, Müzik ve İktidar, Müzikal Görüntü ana başlıklarının yanısıra ekler bölümünde Popüler Müzik, Müziğin Metafiziği denemesi, Müzik –Otokrasi –Bilinç üçgeninde okuyucuğu müzikal kimlik ve müzik felsefesi kavramlarıyla ilintili disiplinler arası bir yolculuğa çıkartıyor.

Kitap Birinci Bölüm Özeti:
Müzik ,Felsefe ve Estetik bölümünde sanat sosyolojisi dınırlarından müzik bilimleri ( Müzikoloji)  ve müziğin kültür işindeki işlevsel boyutlarına temas eden kısımda Ulusal Müzik kavramını da tartışmaya sunuyor. Müziğin içeriği biçemi kültürel anlatım lisanı ve iletkenliği üzerine serüveni irdeleniyor. Felsefeden estetiğe, estetikten müziğe uzamsal ve uzanan yolda müzisyenin yarattığı eser üzerinden duygularını sesler kanalında nasıl ruhlararası akışkan hale getirdiği anlamın nereden geldiğiyle ilgili temel kavramlar üzerinde durulmaktadır.

“Bütün sesler dimağdan (zihin) çıkar. Müzik de onların farkları ve uygunlukları arasında bir geçittir. (…) Müziği yalnız büyük insanlar bilirler. Müzik birlik vücuda getirir, merasimler ise ayrılığı doğurur.Birlikten karşılıklı bir dostluk, ayrılıklarda da karşılıklı bir saygı meydana gelir.Müziğin hakim odluğu yerde yakınlık vardır.” Konfüçyüs ,(M.Ö.551-478)
  
Müzik Felsefesi filozofları Konfüçyüs,(M.Ö.551-478) Pythagoras,(M.Ö 580-500) Sokrates, (M.Ö 470-399) Platon, (M.Ö 428-348) Aristoteles,( M.Ö 384-322) Farabi’den(M.Ö 874-950) I.Kant’a oradan Goethe’ye Hegel’e Shopenhauer’a (1788-1860)  binlerce yıl içinde kulaktan kulağa, kalpten kalbe, ruhtan ruha, zihinden zihine akan müziğin anlamı üzerine felsefi boyutlarıyla düşünsel serüvende okuyucu kendini bir müzik labirentinin içinde buluyor.
Yazan: Gökçe Güneygül
Kitap Edinimi-Satınalma :  0212 243 17 27 Bağlam Yayınları


1 yorum:

  1. Okunması gereken ülkemizin en önemli kaynaklarından.

    YanıtlaSil

                    Sessiz Bir Çığlıktır Hakan Ali Toker Ritüellerin gündelik yaşamdan koparak, kamusal alan dışına çıkmasıyla birlikte müzi...